Очакваме есента или началото на идната година България и Румъния да станат членове на Шенген. Една от причините Нидерландия да оттегли своите възражения, е създаването на механизъм за контрол на главния прокурор. По-реално, по-избираемо е новият български еврокомисар да бъде Илияна Иванова, издигната от ГЕРБ, защото по-точно пасва на профила, описан от председателя на ЕК. Това заяви, евродепутатът Петър Витанов, който е член на Германската социалдемократическа партия, защото беше изключен от БСП, пред NOVA NEWS.

По думите му най-вероятно е България да смени ресора на своя еврокомисар, който след напускането на Мария Габриел е разпределен между двама еврокомисари. Добре би било да се договори предварително ресора, с голяма степен на вероятност ще вземем част от подресор с част от портфолио, предназначено за друг еврокомисар.

"Присъствието на Иван Гешев миналата седмица на изслушването на мониторинговата група ЛИБЕ е атестат, че този въпрос ще попадне в годишния доклад за върховенството на закона в България. Изслушването беше кратко, защото се направи опит за осуетяването му с генезис от София", уточни Витанов.

Той изтъкна, че ВСС е политически зависим. "Това стана повече от очевидно през последните седмици след изслушването (на Гешев). Няма български гражданин, който е гледал и не си е дал сметка, че ВСС е на ръчно управление от един или двама политически лидери".

За отношенията София-Скопие, той каза, че България не е направила ново предложение. Витанов обясни, че натискът над България вероятно е заради това да се даде перспектива на страните от Западните Балкани. "Аз го разбирам, но не го възприемам", обясни Витанов и изтъкна, че не само български, но и общоевропейски е интересът да не мълчим, когато има нарушаване на човешки права. Виждаме съществен регрес в спазването и защитата на основните човешки права в РС Македония. Виждаме дискриминация, често агресия над хора с българско самосъзнание, което е в разрез с всички виждания", каза Витанов.

Той обясни, че 17-те български евродепутати си сътрудничат по казуса с РСМ.