"Ще успеем със събирането на подписи за референдум! Целта е запазване на българския лев като национална валута. "Възраждане“ иска да запази финансовата независимост на България чрез собствена валута. Това е последният суверенитет, който ни е останал. В противен случай ще стигнем до сценария на Хърватия, където цените започват да се увеличават!“.

Така отговори Петър Петров от "Възраждане“ на Илиана Беновска, "Беновска пита – Радио К2“, която попита: "Искам да въведа като първа тема атаката на "Възраждане“ срещу непремереното във времето влизане на България в еврозоната, нека така да го квалифицирам. На 11 януари започвате активни действия за събиране на подписи за референдум. Ще успеете ли?“.

Петров бе категоричен, че въвеждането на еврото ще доведе до увеличение на цените и инфлация. Според него пазарът няма как да се саморегулира, а държавата би трябвало да се намеси като регулатор. Той добави, че правителството е планирало да отдели значителна сума за разяснителна кампания, която обаче ще бъде пълен провал.

Петър Петров заяви, че позицията на "Възраждане“, изразена веднага след изборите на 2-ри октомври, е била, че могат да подкрепят само кабинет с мандат на "Възраждане“ и тя не се е променила и до момента. Президентът обаче едва ли ще връчи третия мандат на "Възраждане“, защото изразява тези, които са несъвместими с техните, като влизането ни в еврозоната и приемането на законите по ПВУ. Народният представител бе категоричен, че "Възраждане“ няма да подкрепи правителство с третия мандат, на която и от останалите партии да бъде връчен. Той добави, че няма нищо страшно в предсрочните избори, защото още от самото начало е станало ясно, че сегашният Парламент е мъртвороден!

Петров коментира и законите, които се обсъждат във връзка с отпускането на средствата по ПВУ. Според него законопроектът за защита на лицата, подаващи сигнали е неефективен и е бил внесен само за да замажем очите на ЕК. Що се отнася до фигурата на главния прокурор, Петров заяви, че "Възраждане“ са внесли предложения за промени в НПК, които предвиждат ограничаване на прокурорския произвол. Той бе категоричен, че темата за смяната на главния прокурор се използва от определени политически сили с цел трупане на дивиденти по време на предизборната кампания. "И го казвам като човек, който два пъти е протестирал пред кабинета на главния прокурор, когато той искаше да заличи "Възраждане“! Но смятам, че вместо усилията да се съсредоточат върху създаването на такова законодателство, което да позволи ефективен контрол и отчетност на главния прокурор, се правят единствено политически лозунги, които са предизборни! След като преминаха първите три месеца на последното редовно правителство, някой спомена ли за оставка на главния прокурор? Не! След март тази тема изчезна от дневния ред и се появи по време на предизборната кампания на ДБ!“, добави той.

Водещата отбеляза, че трябва да се избистрят и критериите, по които ще се избира главния прокурор. Петров се съгласи и добави, че трябва да се прецизира и кой може да контролира неговата дейност.