"Нямам добри очаквания за това, което предстои. При днешното развитие на ситуацията не виждам възможност за съставяне на правителство, каквото и да било в този парламент. Разказите за правителство с третия мандат на г-н Янев е лишено от смисъл и ще отговаря на всички възможни грехове, които днес се опитаха да пришият на Николай Габровски".Това каза в обзорното предаване "Това е България" на Радио "Фокус" д-р Петър Москов, бивш министър на здравеопазването и лидер на ПП "Консервативно обединение на десницата" . Той коментира темата за отхвърленото предложение на проф. Николай Габровски за премиер.

"За мен, а и за повечето разумни хора, извън партизаните, кабинетът  "Габровски" беше нищо повече от инструмент за постигане на работещ парламент. Никой не е възлагал на такъв кабинет някакви големи цели и перспективи и далечни хоризонти. Това би означавало решението на депутатите дали ще ходят на работа и ще изпълняват длъжностните си характеристики - да формират власт  и да приемат политики и да ги обличат в закони, които тази власт да ги привежда в действие. Всъщност бламиран не е Габровски, бламирана е възможността да се формира власт", допълни Москов.

"Окончателната диагноза за днешния ден е, че  за това нещо, което е в парламента, наричащо себе си "политически елит на нацията" и тука не правя изключение, подобни жестове като това, което направи Николай Габровски към т.нар "политически елит" от граждански и професионални авторитети, повече не бива да бъдат правени. Защото хора като Николай Габровски са използвани", каза още лидерът на КОД.

Това е тъжно, защото, когато безспорни професионалисти, доказани хора не биват чувани, а срещу тях са декламирани поредните партийни словосъчетания, това означава, че тези самодостатъчни си хора в парламента нямат нужда от различна енергия и доверие.  А причината въобще хора като Николай Габровски да бъдат възможност за номинация и избор на министър-председател е, че тези политици в парламента всъщност изявиха дъното на общественото доверие, стана ясно от думите на Москов.

Поведението на ГЕРБ около номинацията на Габровски с водевилите и футболни аналогии, с начина, по който се случваха преговорите - формално, без поети ангажименти от страна на политически сили, всъщност бяха кодирали бламирането на усилието на достоен човек като Николай Габровски, коментира още той.

От анализа на д-р Москов стана ясно, че всъщност народните представители днес гонеха електорални сметки. Въпросът никога не е стоял да има кабинет, а кой да носи отговорността.  За ГЕРБ номинацията на Габровски бе да кажат "Ние не носим отговорността", нищо повече. За останалите тепърва предстои да видим грандиозните драматични ходове, с които те от своя страна ще кажат, че те не носят отговорността. Резултатът от това за всички нас е липса на ясен хоризонт, липса на политически цели, липса на икономическа рамка, липса на регулаторна рамка за бизнеса, липса на яснота за всеки един от секторите. 

"На политическата каста ѝ е добре, тя се възпроизвежда, взима по 15 хиляди лева  на месец, стои на топло, ползва определен вид социални и обществени привилегии, какво да ѝ е на нея", каза още политикът и добави: " В последните няколко години политическото представителство постепенно се лиши от основание, защото се лиши от  идеология, а това всъщност означава да знаеш какви са основанията и какви са политиките, зад които стоиш и на базата на какви основания на какви политики можеш да търсиш съюз".

Когато нямаш такава идеология, се занимаваш с това с кого би могъл и с кого не би могъл при какви основания и при какви условия, но това не може да бъде принципно и не може да има очакван край. 

В момента българският политически живот на парламентарно ниво е лишен от идеология, той е свързан с някакви сметки, с крясък, с насаждане на взаимна омраза и затова няма никаква предвидимост и не може да се търси рационалност в действията на хората, които са там, става ясно от думите на Москов.

Цоня СЪБЧЕВА