Основните партии целят сделка с регулаторите, изгодна не за две страни – ППДБ и ГЕРБ-СДС, а за три – не можем да изключваме ДПС от уравнението. Това каза политологът доц. Петър Чолаков в "Денят на Фокус“ по Радио "Фокус“. "Спорът между партиите по повод регулаторите цели постигане на оптимална сделка не за две, а за три страни. Вчера Кирил Петков се опита да финтира аудиторията, като каза, че ще се делят постове в регулаторите 50 на 50. Този трик цели да избегне въпроса, че ДПС е третият партньор, който трябва да бъде удовлетворен“, поясни Чолаков.

"Делян Пеевски попита - Как така ще се делкат, а за нас няма – това се разбра от думите му снощи. Той показа на Петков, че няма как ДПС да бъде изключено от сделката. Как така регулаторите са уж независими, а си ги делят политически? Василев преди месец обясняваше, че ръководещите регулаторите трябва да бъдат партийни назначения. Ясно е, че регулаторите са полета на партийни протекции“, разясни политологът.

По повод ротацията министерските кресла, особено МВнР, се оказват голяма ябълка на раздора. "Дали Денков, дали Габриел – във външната политика трябва да разбираш и от химията на човешките отношения. Не знам дали настояването Денков да бъде министър не е просто коз на масата, който ППДБ да дръпнат в един момент и да заявят, че в името на очаквана отстъпка те също дават крачка назад“, каза още доц. Чолаков.

"Това, че Борисов научи за меморандума от медиите, бе демонстрация на сила от страна на ПП. Сливането на НАП и агенция "Митници“ е момент на дискусия – едни икономисти казват, че това е логично, други, че е спорно“, коментира политологът идеята на Асен Василев за събирането на двете приходни агенции.

Новите формации на политическата сцена очевидно са загрявка за евроизборите. "Новият проект на Васил Божков не знам колко ще бъде рентабилен, защото той е под домашен арест. Възможността му за влияние върху политиката е ограничена – не знам какъв хоризонт има пред идеята му. По отношение на партия, обвързана с президента, големият въпрос е дали тя да се появи преди или след изборите“, подчерта политологът.

"Защо самата Ваня Григорова да не направи свой проект – тя показа доста добър резултат на местните избори. Може би избирателите й биха съвпадна с тези на президента Радев“, даде подробности доц. Петър Чолаков.

"Според мен ротацията ще се случи в началото на март. Смешно е Борисов да твърди, че времето тогава няма да бъде подходящо, защото тогава той имал ангажимент на международен форум – в дигиталната ера това не може да бъде сериозен аргумент“, поясни доц. Чолаков.

"Самата Габриел каза, че ротацията може да важи за целия мандат. Колкото и да се правят, че може да има избори 2 в 1, ясно е, че ППДБ гледат към пълен мандат. ГЕРБ-СДС също имат интерес, защото сега премиерът ще бъде техен“, обясни още политологът.