Емануел Авдала, ученик от пети клас изнесе урок на тема "Кой спаси евреите в България?“, предназначен за посланиците, акредитирани в София.

Инициативата е свързана със 80-тата годишнина от Спасяването на евреите през Втората световна война и е организирана от Независимо историческо дружество. Представителите на дипломатическия корпус проявяват жив интерес към една от най-светлите страници в българската история, но изпитват затруднения в интерпретацията, поради трансформацията на наратива, с който темата е била представяна в годините. Урокът, под формата на клип, разпространен до дипломатическите мисии съдържа и интервюта с израелския общественик от български произход Самуел Ардити и Ейбрахам Фоксман – почетен Генерален директор на Лигата срещу поругаването.

Представени са и местата в София, на които може да отдаде почит към спасителите. Емануел Авдала е пряк потомък на български евреи, преживели героичните събития от 1943г. и запазили светъл спомен за политическите и обществените отношения в Царство България, в периода на най-драматичните за евреите в Европа времена.