Народното събрание организира на 11 март 2023 г. Ден на отворени врати. Инициативата е по повод отбелязването на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. Това съобщиха от пресцентъра на парламента.

В 10.30 часа в пленарната зала на Народното събрание председателят на Държавна агенция "Архиви“ доц. д-р Михаил Груев ще разкаже за събитията, направили възможно спасяването на българските евреи. Специални гости на парламента ще бъдат лауреатите на Международния литературен ученически конкурс под надслов: "Който спасява един човешки живот, спасява цяла вселена“, организиран от Центъра за еврейско-българско сътрудничество "Алеф“. Под съпровод на младата цигуларка Олга Дойкова актрисата Албена Павлова ще прочете откъси от есетата на младежите.

От 10.00 до 16.00 часа граждани ще могат да влязат в Народното събрание и да разгледат две документални изложби на Държавна агенция "Архиви“, свързани със съдбата на българските евреи - "Осъдени и спасени. Еврейските общини в България и спасяването на българските евреи“ и "Труден избор с голямо значение: спасяването на българските евреи 1943 година“.

Посетителите ще могат да видят създадения по повод годишнината портретен документален филм "Животопис на Димитър Пешев" от поредицата на "БНТ Представя". Режисьор на филма е Галина Димитрова, сценарист - Иво Иванов, а оператор - Георги Челебиев.