Депутатите не приеха предложената декларацията на ПГ на "Продължаваме промяната“ за определяне на приоритетните национални цели и задачи пред 48-то Народно събрание, съобщи репортер на Агенция "Фокус“.

"За“ гласуваха 63-ма депутати от ПГ на ПП и "Демократична България“. "Против“ гласуваха 84-ма народни представители от ПГ на ГЕРБ-СДС и "Възраждане“. С " въздържал се“ гласуваха от ДПС, БСП и "Български възход“.

След вота Кирил Петков поздрави акад. Денков за това, че е поставил на първо място националните приоритети на страната, за да може да бъде сформирано правителство, а не са били обсъждани конкретни политически лица. 

"Моят вот беше различен, защото четирите приоритета, които акад. Денков предложи пред нас, искам отново да ги кажа – развитие на конкурентна и иновативна икономика, гарантиране на национална сигурност и върховенство на правото, постигане на енергийна независимост и устойчиво развитие, намаляване на неравенството и достъп до качествено образование и здравеопазване. Колеги, ако не можем да се обединим по тези четири приоритета, наистина трябва да се запитаме каква е нашата работа тук. Искам да поздравя акад. Денков за добре свършената работа и за изнасянето на националните приоритети преди политическите линии", каза Петков.

Тома Биков от ПГ на ГЕРБ-СДС каза от трибуната, че декларацията не е била подкрепена от самите хора, които я предлагат. 

"Какво правим днес на това заседание. Вкарали сме точка, която се нарича декларация, но то е полууправленска програма, която обхваща половината сектори, но пропуска другата половина. Хората, които са я вкарали, половината от тях не са я подписали даже, а пък тези, които я подкрепят, от тях ги няма десет души. Изчитат се някакви мотиви, след като тези, които я предлагат, изобщо не взимат думата да я дебатират, и се започва различен вот и по начина на водене. Дебат, след като тя вече е отхвърлена, пак повтарям, не е подкрепена от хората, които иначе твърдят, че я подкрепят. Това са 10-15 души от партиите, които са обявили, че я подкрепят", заяви Биков.

Той също така призова "Продължаваме промяната" да върнат втория мандат и да започнат съществена работа. 

"Върнете мандата и да не губим времето на хората, да направим нещо по-съществено".