Парламентът излезе с позиция относно уволнението на бившия председател на парламента и доскоршен директор на дирекция "Законодателна дейност и право на Европейския съюз" Ива Митева

В становището се посочва, че промените са въпросната дирекция е закрита, с което и директорът е бил уволнен. Предвижда се тази компетентност да бъде прехвърлена на дирекция Пленарни заседания, парламентарен контрол и финални текстове". 

"На 10.10.2023 г. е извършена промяна в структурата на администрацията на Народното събрание с цел оптимизиране на дейността по правно-техническото обезпечаване на законодателния процес. Закрита е дирекция "Законодателна дейност и право на Европейския съюз", а длъжността директор съответно е съкратена. Функционалната компетентност на закритата дирекция е поета от съществуващата дирекция "Пленарни заседания, парламентарен контрол и финални текстове", която се преименува на "Законодателна дейност, парламентарен контрол и право на Европейския съюз".

От парламента съобщават, че тази структурна промяна се извършва, за да се постигне "съсредоточаване на експертното обслужване на законодателния процес". 

"С промяната се постига съсредоточаване на експертното обслужване на законодателния процес, като поредица от последователни и взаимосвързани действия по внесените законопроекти, в едно самостоятелно административно звено. С нея се преодолява съществуващата до момента разпокъсаност на процеса, обслужван от две дирекции, и се намалява възможността за допускане на грешки във финалните текстове. Сега цялостната дейност - от постъпването на даден законопроект, неговото разпределяне по комисии, даването на правни становища, участието в заседанията на водещите комисии при разглеждането му, правно-техническото окончателно оформяне на приетия закон, ще бъде съсредоточено в едно административно звено. Подобна работеща конструкция е съществувала и преди в структурата на администрацията".