Председателят на 49-ото НС бе приет на аудиенция при папа Франциск, предаде репортер на “Фокус".

Срещата на “четири очи" е част от визитата на официалната делегация в Рим и Ватикана по повод 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура.

Папа Франциск към Росен Желязков: Поздравявам Ви за това, че въпреки че сте толкова различни сте заедно в името на Вашата страна България!

По традиция делегацията поднесе подарък на главата на римокатолическата църква. Тази година бе подарена икона на светите братя Кирил и Методий и Климент, извезана със златни конци. Тя е направена от две сестри от Асеновград, които бяха извезели омофора, който беше подарен на папата 2019 - при посещението му в България.

По-късно Росен Желязков ще се срещне с Държавния секретар на Ватикана Негово Високопреосвещенство кардинал Пиетро Паролин.

Членовете на делегацията ще присъстват на тържествена православна литургия и молебен пред мощите на Свети Кирил в базиликата "Сан Клементе“.

В състава на парламентарната делегация са заместник-председателите на Народното събрание Цончо Ганев и Филиз Хюсменова, председателят на ПГ "ГЕРБ-СДС“ Десислава Атанасова, съпредседателят на ПГ "Продължаваме Промяната и Демократична България“ Атанас Атанасов, народният представител от ПГ "БСП за България“ Ирена Анастасова и председателят на ПГ "Има такъв народ“ Тошко Йорданов. В нея са включени представители на президентството, на изпълнителната власт, на Светия Синод на Българската православна църква и на Католическата църква.