Подготвеният проект за решение на 48-то Народно събрание ще бъде предложен за гласуване в пленарна зала в следващите дни, съобщиха от пресцентъра на "Продължаваме промяната".

Кандидатът за премиер на ПП изрази надежда и останалите политически формации да го подкрепят, защото целите и задачите в документа са надпартийни.

Ако Народното събрание подкрепи с мнозинство това решение, ПП ще внесе за гласуване персонален състав на Министерски съвет. Ако предложеният текст не получи достатъчно подкрепа, акад. Денков ще върне мандата неизпълнен поради липсата на мнозинство за обединение около предложените национални цели и мерки за тяхното постигане. Такова развитие би приближило България към нови нежелани от всички предсрочни избори.

Текстът на Проекта за решение:

Приемането на България в Европейския съюз през 2007 г. реализира юридически

една от най-важните и дългосрочни национални цели – "Да бъдем равни с другите европейски народи“, както ни завеща Апостолът на свободата Васил Левски. Икономическият напредък през изминалия оттогава период е забележителен по всички основни измерими показатели: нарастване на брутния вътрешен продукт 3,1 пъти, на производителността на труда 3,4 пъти, на средната работна заплата 5 пъти, на износа на стоки и услуги 4,2 пъти (всичките представени в номинално нарастване) и т.н. Въпреки тези успехи, последните 16 години изясниха, че институциите в България се оказаха недостатъчно подготвени, за да реализират напълно огромния потенциал за развитие, препятстван и от липсата на политическа воля за борба с корупцията и за решаване на проблемите на обикновените хора. За периода от 2007 г. неравенството в България се увеличи значително – от 34 на 40 пункта, измерено чрез индекса на Джини, а по индекса за усещане за корупция спаднахме с 14 места в света, което е в ярък контраст с тенденциите, регистрирани от съседни държави, които бяха приети едновременно с нас или след това в ЕС. Темповете на достигане на средноевропейския стандарт на живот също изостават спрямо тези на съседните държави. Неслучайно около 344 хил. граждани емигрираха от България през последните 10 години. Необходимостта от системни институционални реформи в почти всички сфери, вкл. в администрацията и правосъдната система, борбата с корупцията, образованието и здравеопазването, е очевидна за всички.

Нападението на Русия над съседна Украйна през февруари 2022 г. изостри тези

проблеми и постави нови въпроси. Гарантирана ли е националната сигурност? Защо се отлага приемането ни в Шенгенското пространство и се поставя под въпрос приемането ни в еврозоната? Доколко българските институции и политици споделят европейските ценности, които са в основата на обединението и просперитета на европейските народи? Доколко сме податливи на пропаганда, включваща външни заплахи и защитаваща пряката военна агресия като способ за прекрояване на европейските

граници?

След серия от изпитания пред демократичния свят и България сега е моментът, в

който трябва да заздравим социалния договор – онази невидима спойка, която държи обществото ни заедно. Всеки български гражданин има право на глас, който да бъде чут, и на права, които да бъдат защитавани. Наша отговорност като народни представители е да осигурим необходимото спокойствие и яснота за следващите стъпки пред България. Да възстановим доверието на гражданите, като се обединим – приемащи предизвикателствата на времето, гледащи към бъдещето, с ясното съзнание, че пътят ни е общ.

Водени от общата отговорност за бъдещето на Република България, предлагаме

на всички политически сили обединение около следните приоритетни национални

цели:

I. Развитие на конкурентна иновативна икономика.

II. Гарантиране на национална сигурност и върховенство на правото.

III. Постигане на енергийна независимост и устойчиво развитие.

IV. Намаляване на неравенствата и достъп до качествено образование и

здравеопазване.

Обединението около тези национални цели би ни приближило към постигането

на нашата обща цел: развитието на България като справедлива държава с висок жизнен стандарт и иновативна конкурентна икономика, подкрепена от

високообразовано, здраво, съзидателно и солидарно общество от свободни

граждани, които са горди с миналото си, щастливи в настоящето и спокойни за

бъдещето.