ПП АБВ излезе с позиция относно посегателството от страна на ЕК върху големия режисьор и носител на "Оскар“ Никита Михалков и върху свободата на словото, информираха от пресцентъра на ПП АБВ. 

Ние от ПП АБВ разбираме свободата на словото като възможност на всеки гражданин да е позволено да каже какво мисли по всеки въпрос, който вълнува обществото. Също така ние смятаме, че свободата на словото, разбирана в този й смисъл, е неотменна част от демокрацията. Да, но явно не всеки мисли така.

В последните дни ръководството на ЕС реши, че на руския кинорежисьор Никита Михалков трябва да му се отнеме възможността да казва това, което иска, защото той е много…проруски настроен. С други думи, това, което казва, е от полза само на руснаците. Но през десетилетията, през които активно работи (само да напомним, че Никита Михалков, като актьор и режисьор, е известен от 1962 г.) неговият глас е бил чуван и уважаван в много страни по света с филмите "Недовършена пиеса за механично пиано“, "Обломов“, "Пет вечери“, "Роднини“, "Без свидетели“ и много други. Включително и в САЩ, където получава ОСКАР за филма си "Изпепелени от слънцето“. И сега на този режисьор му се отнемат правата (да не изброяваме какво му се отнема, много са забраните) да посещава и да говори с хората, които живеят в рамките на ЕС. Може би трябва да се забранят и филмите му – сигурно така ще стане.

Защо? Защото се оказва, че свободата на словото не е право на всеки гражданин на света, както ние си представяме, а привилегия само за тези, които определят какво означава "свобода на словото“.

Дали не трябва да си зададем въпроса кой всъщност определя правилата! И кой му е дал това право!