Близо 90 млн. лева ще са финансовите корекции по 20 договора от ВиК сектора по проекти, финансирани по ос 1 на оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 г.. Те са на обща стойност 412 млн. лева, а финансовата корекция е 25 процента. Това обяви служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова на съвместна пресконференция със служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков, провела се в сградата на МРРБ, предаде репортер на "Фокус“.

14 са дружествата, които са получили евросредства, като на десет от тях е направена проверка и при всички са намерени проблеми. Тези 14 ВиК оператори, бенефициенти по програмата, са сключили около 100 договора за фактическо изпълнение на проектите с отделни изпълнители по линия на ЗОП.

Ресурсът, който е заделен по ОПОС по ос "Води" е над 1,8 млрд. лева, като за проектите на ВиК операторите, които са бенефициенти по програмата, са предвидени около 1 млрд. лева.

От думите на Шишков стана ясно, че най-проблемните дружества са ВиК Бургас, Стара Загора, Кърджали и Смолян. След проверка в тях са намерени най-драстични нарушения, свързани със Закона за обществените поръчки и добави че най-вероятно по въпроса ще бъде сезирана и Европейската прокуратура.

"Нарушителите ще си понесат наказанията, но проектите не трябва да спират. Иначе това ще да доведе до плоска финансова криза и до изключителен негативен ефект върху националния бюджет. Нямаме право на компромиси, защото законът изисква подобно поведение“, бе категорична Карамфилова.

Служебният министър обясни, че в рамките този служебен кабинет са работили активно по постигане на напредък по програмата. "Бяхме постигнали напредък и бяхме доволни обектите да бъдат завършени, но след проверка се установиха доста нередности, свързани с подписването на договорите. Програмата касае един период, в който са установени проблеми 2019-2021 година“.

"Говорим за проведени активни контроли от страната на програмата и проверка за допускане на пропуски по ЗОП. Част от бенефициентите са ВиК - операторите. Трябва да се осигури изпълнението на проектите, които касаят достъпа до чиста питейна вода и качеството ни на живот“, посочи министърът на околната среда и водите.

От всички 19 проекта на ВиК оператори от 21 броя прегледани договора само в 4 от тях не се установяват допълнителни допуснати пропуски. Всички останали 17 са с нарушения. Част от нарушенията са: избраният изпълнител не отговаря на условията, в офертата на изпълнителя се откриват същите пороци, които са се забелязала и при останалите кандидатствали, които са били отстранени.

"Във всяко дружество ще намерим индивидуален подход как да компенсираме тези пари. Лошото е че какво и да направим ние е трябва да платим по един или друг начин“, отбеляза Иван Шишков.