Съвместната проверка е извършена през вчерашния ден на територията на Велинград, информираха от пресцентъра на Министерството на вътрешните работи.

В процеса на предприети действия в частен имот е установено голямо количество препарати за растителна защита, без документи за произход. Служители на БАБХ са констатирали, че тези препарати не са разрешени за използване в рамките на Европейския съюз, като с цел освобождаването им за продажба те са били преопаковани и етикирани, съгласно изискванията на действащото законодателство за разрешаване пускането на пазара и употребата на продукти за растителна защита. Открити са: 1191 литра течни хербициди;  452 кг прахообразни хербициди;  3587 литра инсектициди и 50 кг фунгициди. Иззети са и множество празни бутилки, етикети, холограмни стикери на различни производители, капачки и уреди за затваряне и лепене на бутилки. В хода на инспекцията са установени и 455 кутии цигари от различни марки без български акцизен бандерол.

По случая са образувани две досъдебни производства, работата по които продължава под ръководството и надзора на Районна прокуратура Пазарджик.