Физическият пост идва, за да изпитаме себе си, своето тяло и дух. Основната цел на поста е да ни повиши в духовно ниво, т.е. да бъдем по-смирени с другите, да подхождаме към тях с мир, спокойствие и любов. Това каза отец Любомир Братоев – епархийски протодякон за Средна и Източна Европа, в предаването "Цветовете на България“ на Радио "Фокус“.

Постът е материален израз на желанието човек да се подготви за духовния празник – в случая Великден. "Лишавайки се от разни земни блага, човек се опитва да обръща повече внимание на духовното, не толкова на материалното. Чрез постите човек сам се изпитва и се убеждава без колко много неща може в този живот, които са му излишни и които всъщност мъкне през целия си живот на гръб, като разни съблазни, любими вещи или храни, от които в един момент изпада в зависимост“, обясни отец Любомир.  

Духовният пост е много по-важен от физическия. Той се изразява в добро отношение към околните, в превъзмогване на егото и чуване на другия.

"Често хората бъркат поста с диета. Целта не е да спреш да ядеш месни продукти по време на поста, а пък да продължаваш да бъдеш същия неприветлив човек, който се заяжда с другите, който не живее в смирение, в мир с околните. Не е самоцел да се лишиш от нещо, а да достигнеш чрез това лишаване една по-висока духовна степен в отношението си към другите хора“, обясни отец Любомир.

Постът е задължителен за вярващите. "Той е самоизпитание – човек сам преценява докъде може и какво може да направи. Човек може да се опита да се лиши от нещо любимо, без което мисли, че не може, като сутрешното кафе например. Но това не трябва да се прави показно, да го изнервя и да се отразява върху отношенията му с другите хора“, допълни той.