"Вълнуващо е да си министър в момент, когато Министерството на правосъдието отбелязва своите 145 години. Защото зад тях се крие респектиращата история на една институция на държавността, поставяла темелите на независима България. А паметта за министри като Димитър Греков, Петко Каравелов, Константин Стоилов, Васил Радославов, Димитър Пешев и много други задължава". Това заяви министър Мария Павлова на честването на годишнината на МП. Бе категорична: "Министерството на правосъдието следва традициите на институцията и се държи достойно, изпълнявайки възложените й с Конституцията и законите задължения. Въпреки неизбежните грешки по пътя успехите са повече".

Мария Павлова посочи новия затвор без решетки в Самораново, изграден със средства от Норвежкия финансов механизъм; напредъкът в правната помощ и стремежът тя да достига до хората на място и навреме. Отбеляза продължилата работа на Съвета за криминологични изследвания, която дава надежди на разума и експертизата в нормотворчеството. Спря се и на деликатните сфери на гражданството, международните осиновявания, молбите по Хагската конвенция, достойното представяне на държавата пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург, отстояваните експертни позиции на европейско и международно ниво.

За "145 години Министерство на правосъдието" във Военния клуб в София се събраха бивши министри, именити юристи, студенти – победители от авторитетен международен конкурс, работещите в МП, ресорни журналисти. Репортерите получиха специална благодарност от министъра за обективното представяне работата на ведомството и позициите му по актуални проблеми.

По повод 145-та годишнина с грамоти и медали бяха отличени проф. д-р Пенчо Пенев, проф. д-р Емилия Друмева, проф. д-р Екатерина Михайлова, адвокат Даниела Доковска, проф. Огнян Герджиков, проф. д-р Даниел Вълчев. С бурни аплодисменти бяха посрещнати от залата студентите от Софийския университет, заели първо място на най-голямото състезание по международно частно право – "Pax Moot Court" Николета Иванова, Теодора Тодорова, Елица Борисова, Виктория Барчинкова и Кристина Георгиева, както и треньорите им доц. д-р Боряна Мусева и главен асистент д-р Цветелина Димитрова.

Специално отличие получи Норвежката корекционна служба. Министър Павлова връчи грамоти и медали и на Съюза на юристите в България, Националния институт на правосъдието, Висшия адвокатски съвет, Нотариалната камара, Камарата на частните съдебни изпълнители.