По обвинение на Софийска районна прокуратура е осъден на затвор 27-годишен мъж, откраднал автомобил и управлявал го, след като му било отнето свидетелството за управление на МПС, съобщиха от пресцентъра на СРП.

За времето от 11.09.2020 г. до 12.09.2020 г. в с. Хърсово, общ. Сандански, чрез използване на контактен ключ, обвиняемият А.А. противозаконно отнел товарен автомобил, без съгласието на собственика с намерението да го ползва. Обвиняемият управлявал откраднатия автомобил по ул. "Свето Преображение“ в гр. София, когато полицейски служители му подали звуков и светлинен сигнал да спре. Последвала гонка с полицаите, когато на ул. "Павел Красов“ той ударил полицейския автомобил и му нанесъл материални щети. След като полицейските служители задържали А.А., установили, че обвиняемият е шофирал в срока на изтърпяване на принудителна административна мярка за временно отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпления по чл. 346, ал. 2, т. 1 и т. 3, вр. ал. 1 вр.чл. 195, ал.1, т.4 от НК, по чл. 216, ал. 1 от НК и по чл. 343в, ал. 3, вр. ал. 1 от НК. В хода на разследването са събрани достатъчно доказателства за виновността на А.А.

Софийски районен съд призна обвиняемия за виновен по повдигнатите му обвинения и наложи на А.А. наказание "лишаване от свобода“ за срок от 2 години, което той следва да изтърпи ефективно при първоначален "общ“ режим и глоба в размер на 1000 лева и лишаване от СУМПС за срок от 2 години.

Присъдата подлежи на обжалване пред Софийски градски съд.