Тежко е състоянието на родилката от Сливен, която вчера беше докарана в София с военен самолет "Спартан". Тя е настанена в болница "Токуда" с полиорганна недостатъчност, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

На 16 април пациентка на МБАЛ "Д-р Иван Селимински“, гр. Сливен е транспортирана през авиобаза Безмер със самолет "Спартан“ до София, където е хоспитализирана в реанимацията на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. На 13 април жената постъпва в МБАЛ "Д-р Иван Селимински“, диагностицирана с отлепена плацента и огромна кръвозагуба, довели до критично състояние на пациентката. Лекарите в сливенската реанимация, констатират бъбречна и чернодробна недостатъчност. Това налага необходимостта жената да бъде преведена до лечебно заведение с по-високо ниво на компетентност. След обсъждане на случая сe стига до решение пациентката да бъде прехвърлена в клиниката по анестезиология и интензивно лечение на УМБАЛ Токуда. Преди това е осъществена предварителна клинична подготовка и въз основа на вторична оценка е решено спешното транспортиране на пациентката по въздух.

Първоначално родилката е транспортирана с реанимобил от Сливен до Безмер, а след това със самолет до София. По информация на лечебното заведение реанимационните мероприятия продължават, като лекарите полагат всички необходими усилия и грижи за пациентката.

Организацията на медицинския транспорт по въздух с военен самолет "Спартан“ беше направена вчера, 16 април, след отправено искане от сливенската болница до министъра на здравеопазването. Министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев и министърът на отбраната Димитър Стоянов създадоха необходимата координация за извършването на полета. На борда на самолета освен екипажа на Военновъздушните сили беше и реанимационен екип на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда, ръководен от проф. д-р Николай Младенов.