Президентът Румен Радев ще връчи третия мандат на БСП, за да дискредитира управлението на Нинова преди конгреса. Това каза в интервю за обзора на годината на Радио "Фокус" политическият анализатор Осман Октай.

"Предишните пъти винаги съм казвал, че държавният глава ще връчи третия мандат на БСП с цел да ги дискредитира и да покаже на обществото до каква степен са в изолация. И сега съм убеден, че Румен Радев ще връчи третия мандат на Корнелия Нинова и на БСП. Още повече – февруари месец предстои конгрес на Българската социалистическа партия и виждате колко тежка битка се води от няколко години между президента и "Позитано", въпреки че те стояха зад неговата номинация както за първия, така и за втория мандат. Самият факт, че президентът се загради с всички изхвърлени кандидати от "Позитано", говори, че там битката е много сериозна. Смятам, че на социалистите ще връчи третия мандат с цел да се дискредитира управлението на Корнелия Нинова преди конгреса", коментира той.

По думите му президентът не работи за редовно правителство и редовен парламент.

"Той има желание и намерение да продължава да управлява със служебно правителство. Виждаме в поведението, особено на последното правителство на Гълъб Донев, до каква степен те овладяват всички структури на в държавата – не като поведение на служебно правителство, а се окопават във властта. Почти съм убеден, че овладяват всички сектори на държавата за бъдещо преразглеждане на Конституцията", смята Октай.

Според него и след изборите през март месец ще бъдем в ситуация, в която отново няма да се излъчи редовно правителство и редовен парламент. Осман Октай очаква промените в България да стартират след местните избори.

Веселка ИВАНОВА