О Златка Донева-Цанева, общински съветник от "Възраждане“ в Трявна, на провелото се заседание на Общинския съвет е поискала от общинска администрация да ѝ предоставят докладите, изготвени от Общинския съвет за намаляване на риска от бедствия (ОСРНБ), съобщиха от ПП "Възраждане".

В отговор на питането си Златка Донева-Цанева получава доклад, който съдържа информация, според която този съвет се занимава със заседания по отношение на епидемията от COVID 19.

Последното би следвало да е част от дейността на Общинския щаб за изпълнение на общинския план за защита. Това са две различни звена с две различни функции, които обаче в Община Трявна очевидно функционират заедно.

Интересно също е, че в доклада на кмета на Община Трявна са включени дейности като "косене на трева“, която се извършва от Доброволното формирование, но не е обосновано точно срещу какво бедствие е превантивна мярка.

Оказва се също, че по сведения на участник в общинския съвет за намаляване на риска от бедствия, не са изпращани никакви писмени документи, свързани с дейността му, което пък навежда на мисълта, че ОСНРБ не е извършвал дейност, а като такава е представяна дейността на Общинския щаб за изпълнение на общинския план за защита.

В подкрепа на това твърдение е фактът, че според правилата на Общинския съвет за намаляване на риска от бедствия е записано, че е необходимо да се провеждат не по-малко от три заседания годишно, а материалите се предоставят на членовете му в петдневен срок преди заседанието на хартиен носител и по електронен път.

Липсват документи за дейността на съвета и на интернет страницата на Общинска администрация Трявна, въпреки че отново в правилата за дейността на съвета е записано, че секретарят му е задължен да публикува материалите на заседания, доклади и всичко свързано с дейността.

Такива съвети има във всяка община, но в зависимост от тяхното бездействие се поставя в риск живота и здравето на хората. "Възраждане“ ще изпрати запитване до всяка община за дейността на тези съвети и какви са мерките, предприемани на всяка община за опазването на живота и здравето на хората и предотвратяване нанасянето на материални щети.