Опит за атентат срещу главния прокурор бе извършен днес. Сигналът за инцидента е подаден малко преди 12:00 часа. Извършителите залагат взривното устройство на пътя между София и Самоков, в местността Ярема. Бомбата е с еквивалент на 3 кг тротил, а осколки са се забили в крайпътните дървета. Това заяви заместник-главният прокурор Борислав Сарафов. 

С Иван Гешев са пътували жена му и децата му. По данни на прокуратурата няма пострадали хора, но Сарафов е категоричен, че много хора са могли да станат жертва на взрива.

По непотвърдена информация обвинител номер 1 е трябвало да замине за Турция, но преди това е направил промяна и е решил да посети събитие на младши прокурорите.

Борислав Сарафов заяви, че атентаторите най-вероятно са били на място, за да проследят взрива. Той настъпва, когато автомобилите от кортежа се изравняват на завоя.

"Тези хора най-вероятно са били тук. Имали са зрителен контакт. Взривът е избухнал, когато колата на главния прокурор се е изравнила. Очевидно главният прокурор е мишена за някого. И то за убийство“, каза той.

Началникът на НСлС е убеден, че става въпрос за опит за убийство, а не за сплашване.

"Изключително силен е бил. Огненият стълб е бил с височина 4-5 метра. На място има кратер. Бомбата е била с не по-малко 3 кг тортила еквивалент, но и с осколки, които са се разпилели и забили в отсрещните дървета. Тези осколки са поставени, за да убиват", обясни той. 

Иван Гешев не беше словоохотлив. Той коментира пред "Епицентър", че заради случилото се децата му са много изплашени. Освен това заяви, че в последния момент е сменил колите си.

Огледите на мястото продължават. В следващите часове се очакват повече подробности по случая.

Сформиран е щаб - целият ресурс на МВР и службите са мобилизирани, за да бъдат разкрити подробности около извършителите и това как са действали. Още утре служебният премиер Гълъб Донев свиква извънредно съвещание с шефовете на службите в страната. 

Утре прокурори, следователи и съдебни служители ще протестират пред съдебните палати в цялата страна заради атентата.

Част от политическите сили в 49-ото НС и популярни лица излязоха с позиция като те определиха случилото се днес като "атентат срещу държавата", а други се осъмниха в истинността на инцидента.