Омбудсманът на България проф. Диана Ковачева смята, че единственият начин за опростяване на глобите, натрупани от липса на винетки от жители на Пролеша, е амнистия. Това заяви тя пред NOVA. Според проф. Ковачева санкциите не могат да бъдат опростени по друг начин, защото на опростяване подлежат само несъбираеми държавни вземания.

По процедура МС трябвало да се обърне към НС с искане за закон за амнистия, който е еднократен, само за конкретния случай. 

Тя ще предложи в парламента уведомяването за натрупани глоби към тол агенцията да става в рамките на три дни. По думите ѝ това е основният проблем. "Аз правя предложение днес в Народното събрание по повод на сгрешените винетки уведомяването да бъде в рамките на три дни. Това е разумен срок", заяви Ковачева.

Жители на село Пролеша край Божурище натрупаха неплатени глоби за винетки, които ги принудиха да протестират. Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков обясни, че ще се прави юридически анализ на ситуацията. В същото време потърпевшите растат лавинообразно. Оказва се, че с глоби за хиляди левове са се сдобили и жители на освободения от винетки град Божурище. Полина Игнатова и съпругът ѝ живеят в краен кварта на града. Тя разказа, че двамата са натрупали общо над 130 задължения към АПИ.

"Истината е, че на 27 февруари на заседанието на Министерския съвет е взето решение Пролеша да бъде част от освободените от винетка, но на следващия ден в Държавен вестник е обнародвано съвсем различно решение, където Пролеша липсва. В Народното събрание също е съобщено, че тези хора са освободени", подчерта омбудсманът на републиката. Тя нарече глобите "изключително несправедливи".

По думите на Ковачева отказът на институциите да предоставят новоиздаден документ за самоличност, ако не бъдат платени невръчени глоби, е противоконституционен. Тя допълни, че подготвя жалба, която да внесе в Конституционния съд. Още един абсурд бил, че за да мине колата ни технически преглед, трябвало да имаме валидна винетка.