Омбудсманът Диана Ковачева застана в подкрепа на кампанията "Революция в храненето" на фондация "За храната", организирана за шести път с цел запознаване на подрастващите със здравословните предимства на правилното и балансирано хранене, информират от пресцентъра на Омбудсмана на Република България

Тази година фокусът на инициативата е насочен към децата с хранителни алергии и непоносимости, както и към проблемите, с които всеки ден се сблъскват техните родители и учители.

В рамките на кампанията на 12-ти и 13-ти май 2023 г. повече от 6 000 деца ще участват в множество детски кулинарни работилнички, които се организират от над 1000 доброволци – родители и учители от големи и малки населени места в цяла България.

Засегнатите детски права в здравословното хранене представляват над 10% от всички жалби и сигнали, които постъпват в институцията на националния омбудсман в Дирекция "Права на детето“. Това показват данните в специален доклад на обществения защитник по темата с анализ и оценка на състоянието при децата с хранителни алергии.

"Сериозен проблем в България е, че липсва статистика за децата с хранителни алергии, но се предполага, че на всеки 100 души един е с хранителна алергия, на практика може би са повече. За омбудсмана е важно да се планират национални политики, които са адекватни и ефективни, но те трябва да се основават на реални данни, защото броят на децата с хранителни алергии и непоносимости в България расте. Въпреки това липсват конкретни проучвания и актуална статистика на засегнатите деца", пише в доклада.

В него омбудсманът извежда основните препоръки към компетентните органи и ги поставя на вниманието на обществеността.

Омбудсманът настоява да се изготви специална наредба за храненето на децата със специални хранителни потребности, като се възложи на Националния център по обществено здраве изработването на специален рецептурник с подходящи рецепти за храненето на децата, който да се използва от всички детски заведения, училища и резидентни услуги за деца.

Проф. Диана Ковачева обръща внимание на необходимостта от национално изследване за децата с хранителни алергии, като започне системно събиране на статистически данни.

Тя подчертава, че е необходимо изготвянето на национална форма на План за индивидуален прием на детето с алергии в детските градини и училище.

Препоръчва с подкрепата на СЗО да се изследва европейска и международна практика по този въпрос и не на последно място - засилване на контрола от страна на компетентните органи по отношение на производителите на храни за диетично хранене.