Това, което се случи с падането на снега в България, беше трагикомично. Това каза в предаването "Човекът на фокус" на Радио "Фокус" журналистът Оля Ал-Ахмед. "А това е нещо съвсем нормално през зимата да вали сняг. Не можеш да обявяваш при -2 градуса в София бедствено положение."

За нея думата "бедствие" за ситуацията с падане на сняг и -2 градуса е неприемлива. Според нея за бедствие може да се говори в места като Ивицата Газа, Украйна – там където се водят бойни действия. "Но от естествените природни явления да правиш бедствено положение, извънредна ситуация, това не е сериозно."

Според нея не може да принуждаваш хората да използват тези заледени тротоари и улици и хората масово да се травмират. "Аз успях да дойда на работа благодарение на това, че 8 години съм тренирала фигурно пързаляне – с леко пречупени колена и торс напред – в позата, в която се тръгва на ледената пързалка.

Журналистката сподели още, че е имала възможността на няколко пъти да живее в една от най-северните точки на Сибир – град Томск, наречен още  Градът на университетите. Там нормалната температура през зимата е -20/-30. "Направо нямаш нужда от кафе сутрин – то така се лъха студът, че те събужда на мига. И 3 км до университета аз предпочитах да ходя пеша по абсолютно разчистени тротоари", сподели опита си Оля Ал-Ахмед, като разказа още, че снегопочистващата техника там работи през нощта, както и че няма заледявания по улиците и тротоари.

"Тротоарът в град Томск беше колкото моята улица, на която живея в кв. "Гоце Делчев", размерът на тротоарите в Русия, Беларус са колкото нашите улици. И всичко е разчистено в 08.00 часа сутринта. В северните страни просто се чисти. Имат прекрасни уредени фирми, имат персонал, имат организация. И когато снегът падне през нощта и почнат истинските сибирски виелици, говорим за -27 градуса, цялата почистваща техника беше на терен през нощта и всичко е почистено на сутринта", разказа още тя.

Според Оля Ал-Ахмед не би трябвало да предстоят 3 тежки месеца, защото това е нормална зима: "Ако всичко това беше предвидено, защото това е нормално да го предвидиш, ние сме в зимния сезон, това нямаше да се случи. всичко това говори за управленски проблеми.При една добра организация, при добре подбрана работна ръка, няма как да има проблеми", заключи тя.