В деветото издание на рубриката "Туризмът на фокус“  на Радио "Фокус“ пътуваме към град Маджарово. Той се намира в област Хасково. Градът се разполага в Източните Родопи, в близост до границата с Гърция и на брега на река Арда. 

Населението на Маджарово е около 675 души. Така по брой на населението е най-малкият град след Мелник. Туризмът в Маджарово се развива много активно. В самия град и околностите му има защитени територии, където гнездят редки видове птици. 

"В Маджарово можем да видим една голяма част от видовото птиче разнообразие в България и  по-специално хищници. То е популярно като едно от малкото места у нас, където има наличие на колония от белоглави лешояди. Белоглавите лешояди като колониални птици гнездят в скалите около Маджарово и по течението на р. Арда. Затова можем да възприемаме града като емблема, свързана с птици“, обясни Сергей Панайотов – собственик на къща за гости в Маджарово и организатор на фото турове за заснемане на птици. 

Около Маджарово има изобилие от обекти, които са подходящи както за любителите на природата, така и за ценителите на културно-историческите забележителности и на местните обичаи и традиции. 

Сергей Панайотов препоръча посещението на Природозащитен център "Източни Родопи" – Маджарово, което е в непосредствена близост до река Арда: "От терасата на Центъра могат да наблюдават лешояди, черни щъркели и различни видове птици, които обитават района“. 

Като задължителни туристическия дестинации той отбеляза и меандрите на река Арда около Маджарово, а също и забележителности като Кован кая, Патрон кая и Горно поле. По думите му посещението на местностите е хубаво да става с предварително уговорка с местен водач.  

"Не всички пътеки са подходящи за пешеходен туризъм особено в размножителния период, когато голяма част от видовете мътят и можем да ги изплашим, когато нямаме познания къде можем да се разхождаме и заснемаме“, обясни Сергей Панайотов.  

Той спомена, че в средата на юни ще има организирано състезание по колоездене, което ще обикаля различни дестинации около Маджарово и района. По същото време ще има и състезания по бягане - ултрамаратони.  

"По р. Арда можете да се спуснете с каяк. Самото течение около Маджарово не е екстремно и бързо, спокойно е и е подходящо за малки деца. Можем да практикуваме велотуризъм и пешеходен туризъм. За една седмица около Маджарово, ако имат къде да престоите, имате какво да правите всеки ден“, каза още Сергей Панайотов.  

"Има и много интересни културно-исторически забележителности – тракийски светилища. Маджарово е изключително подходящо място за семеен туризъм и е абсолютно задължително да се посети за поне една седмица, особено в топлите месеци“, обясни той.  

"Източни Родопи е едно от местата, където траките са имали своето поприще в древността. Има много останали артефакти и забележителности, които задължително трябва да се посетят. Едно от култовите светилища на траките е Кромлех  при село Долни главанак. То е с мегалитна структура – забити камъни в кръг. Това е едно от най-старите светилища в света от подобен тип и едно от популярните места, които трябва да се видят“, разказа Сергей Панайотов.  

Той препоръча всички, които имат възможност, да посетят и Глухите камъни – най-големият тракийски светилищен комплекс в района на Маджарово. До него се стига за около 40 минути с кола от града.  

По думите му той представлява комплекс от няколко скали с издълбани тракийски погребални ниши и разкрити светилища. Сергей Панайотов обясни, че разкопките все още продължават.  

Той посочи, че кулинарният туризъм също е добре развит в района. По думите му в Маджарово се набляга на ястията, които включват картофи, жито и булгур. Като знакови и традиционни за местната кухня гозби той отличи пиле с булгур и трахана.  

 

Сергей Панайотов сподели, че Маджарово има посетители, които идват специално за кулинарни преживявания.