"Ние сме изпълнили задълженията си за намаляване на въглеродните емисии изобщо на 51% на база 1990 година, шампиони сме в ЕС", това стана ясно от анализа на Огнян Атанасов - вицепрезидент на КНСБ, за коментарното предаване "Това е България" на Радио "Фокус" по темата "До къде стигна работата на експертите в КНСБ по развитието на комплекса "Марица-изток" за изграждане на индустриална зона".

"Намаляването на емисиите с 40% е това, което сме поели по Плана за възстановяване и устойчивост, само в сектор "Енергетика". Ако беше поет ангажиментът за 40% изобщо намаляване на емисиите, ние сме го изпълнили. Трябва до 2055-а година, заедно с останалите европейски страни да намалим емисиите си с 55% спрямо 1990 година. Ние това сме го направили. По последни данни на инвентаризационния отчет на емисиите, ние сме на 51%. Шампиони сме в това отношение в ЕС", каза Атанасов.

От думите му стана ясно, че емисиите, които България дава в ЕС, са 1,5%.

"Не за пръв път казвам, че това заиграване с емисиите и с тяхното намаление, на мен и на моята организация ни идва малко в повече. Нека бъдем реалисти. За нас емисиите са важни дотолкова, доколкото те струват определена цена. Те започнаха от 20 евро , 40-50 евро, сега, за съжаление отиват към 100 евро, което с намаляването на цената на електроенергията отново поставя под въпрос доколко ефективна ще бъде работата на "Марица-изток" и на останалите мини, разбира се. Това е важното, върху което трябва да се съсредоточим".

Според Атанасов, самият пакет за 55% ще наложи много ограничения още от 2025-2026 година, които действително всъщност ще ни принудят отново да намалим работата на електрическите централи. И ако трябва да бъдем реалисти, от там ще дойде всъщност намалението на емисиите в енергетиката - от това, че ние чисто икономически ще се принудим полека-лека да намаляваме производството от въглища.

"Ние сме категорични, затварянето на въглищата са посочени в Плана за възстановяване и устойчивост 2038 година. Това, което е по-скоро визия за енергийна стратегия, е много ясно, това което ни показаха, е почти затваряне 2030-а година. Ние, разбира се,  поискахме да видим стъпката след 2030-а - 2035-а година, но това е липсващото звено - стратегия на България за 2030-2050 година", допълни Атанасов.

"Ние ще държим да отпадне искането за 40% съкращаване на емисиите. Ние вече не го изпълняваме. За 2022 година трябваше да намалим емисиите с 1,5 млн. тона, за 2023 година - с още 3 млн. тона. Ние ги вдигнахме с около 5 млн. тона само за 2022 година, защото, слава Богу, си запазихме топлоелектрическите централи, те работят на максимум и осигуряват заедно с атомната електроцентрала тези 8 млрд., които даваме компенсации за бизнеса и за да може сега да се хвалим, че сме сред страните, които имат най-добър износ в ЕС", каза още той.

Цоня СЪБЧЕВА