Одобрени са окончателните специализирани слоеве ''Физически блокове'' и ''Площи, допустими за подпомагане'' (ПДП) за Кампания 2022. Това стана със заповед на министъра на земеделието, публикувана в днешния брой на Държавен вестник, съобщиха от Министерство на земеделието, храните и горите.

Земеделските стопани, които са подали възражения по образец в периода 05 декември 2022 г. – 20 декември 2022 г. срещу проектите на специализирани слоеве ''Физически блокове'' и ''Площи, допустими за подпомагане'' за Кампания 2022, могат да се информират за резултатите от тяхното разглеждане чрез Система за електронни услуги (СЕУ) на Държавен фонд ''Земеделие'' – Разплащателна агенция (https://seu.dfz.bg/).

Предстои окончателна оторизация и плащания на площ за миналогодишната кампания. Тя ще се извърши на база данните от окончателните слоеве ''Физически блокове'' и ПДП за кампания 2022, след извършване на задължителните кръстосани проверки на подадените през 2022 заявления за подпомагане.

При необходимост, ДФЗ ще извърши корекции в направените до момента плащания по схемите и мерките за подпомагане на площ. Допълнителни субсидии ще бъдат изплатени на земеделските стопани, на които първоначално е изплатена по-малка сума. На стопаните, при които се установи, че е изплатена по-голяма сума ще се предприемат стъпки за нейното възстановяване.

Данните са публикувани в цифров вид на сайта на МЗм.

Заповедта подлежи на оспорване по реда на Административнопроцесуалния кодекс пред съответния административен съд в 14 - дневен срок, до 28 февруари 2023 г. включително.