Очаква се държавният глава Румен Радев да обяви кога ще връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Както гласи Конституцията на Република България, първият мандат трябва да бъде даден на номинирания за министър-председател от първата политическа сила, спечелила изборите - ГЕРБ-СДС.

Преговорите между двете най-големи политически формации в парламента - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ продължават. В утрешния ден се очаква вторите на изборите да представят имената, част от състава на МС, както обяви в петък съпредседателят Кирил Петков. Тогава той увери, че всички имена, които до вторник, преди официалната информация бъдат спрягани, ще са само слухове.

Припомняме, че от ГЕРБ обявиха, че ако не успеят да постигнат консенсус с коалицията ПП-ДБ, ще предложат свое правителство със свой премиер, когато им бъде връчен мандата. От партита на Борисов казаха, че, ако разговорите с втората сила не произведат очаквания резултат, те ще продължат преговорите с останалите политически партии в 49-ото НС.