“Хюндай" ще строи по технологията на “Уестингхаус". Аз казах, че “Уестингхаус" преди година подписаха стратегическо споразумение с “Хюндай" да строи с техни реактори. Няма никакво противоречие, всичко е точно. Въпросът е, че доколкото така се оформя в мен усещането, че никой не разбира точно, какво правят и то се случва от само себе си. Това каза за аудиокаста "Това е България" на "Фокус" с водещ Цоня Събчева - Явор Куюмджиев, бивш заместник-министър на икономиката и енергетиката и народен представител.

"А иначе междуправителственото споразумение между България и САЩ е необходимо условие, за да може американската Ексим банк експорт-импортна банка да отпусне съответните кредити на “Уестингхаус", за да може пък той да плати на “Хюндай" да може да им правят реакторите. Горе-долу така, много опростено, разбира се, то е по-сложно", обясни експертът.

Няма как енергетиката на Европа и на България в частност да работи само с възобновяеми източници, категоричен бе Куюмджиев. Трябва някакъв постоянен източник на електроенергия.

"Окей, нека не са въглищата, но като не са въглищата, единственото, което остава, е атомната енергетика. И в този процес, сега малко ще се изфукам, още през 2009 г., когато бях в министерството, с моите колеги от Словакия, Чехия и Унгария стартирахме първите разговори по така наречения “Ядрен клуб на Европа". И ходихме в Брюксел при тогавашния шеф на Генерална дирекция “Енерджи", той се казваше Ристори, италианец. Водихме дълги преговори и той тогава каза: “Забравете, това никога няма да се случи". Да, 15 години по-късно очевидно е никога, но се случи. А от друга страна за България какво може да означава това? Ами ако има някакви умни хора, мислещи, да седнат да напишат един проект. И да отидат в Брюксел и да поискат финансиране частично за новите блокове в “Козлодуй". Защото част от това решение е, че ще се дадат 400 млрд. евро за грантови схеми при строежи на нови атомни централи. Така че очакваната цена от минимум 30 млрд. лева за двата нови блока, може и повече да са, засега никой не знае. Много голяма част от тези пари могат да дойдат точно по тази програма. Така че да се стягат и да ходят в Брюксел", уточни енергийният експерт.