Новият механизъм за планиране на социалните услуги на общинско и областно ниво ще даде възможност техният капацитет да се разшири и много по-голям брой деца и възрастни да получат подкрепа. Опасенията на някои общини и неправителствени организации – доставчици на социални услуги, че новата нормативна рамка ще доведе до ограничаване на техния обхват, са напълно неоснователни. Тази позиция изразиха експерти на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) по време на срещи с представители на местните власти и гражданския сектор във връзка с изразените от тях притеснения за планирането на социалните услуги, съобщиха от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политка.

В рамките на дискусиите експертите на МТСП направиха разяснения на погрешно тълкуваните разпоредби на Закона за социалните услуги и Наредбата за планирането на социалните услуги. Те подчертаха, че Законът за социалните услуги дава свобода на общините да определят организацията на услугите и те следва да се възползват от нея, а не да се опитват задължително да поставят услугите в рамките на досега действащите структури.

По време на разговорите стана ясно, че на този етап от създаването на Националната карта на социалните услуги целта е да се покажат всички обективни потребности от социални услуги, а впоследствие общините ще имат свободата да предложат и най-подходящия за всяка община начин за тяхното управление. Уточнено бе, че опитът още на този етап да се обособят услугите в познатите за общините форми/центрове с цел бъдещо комплексно предоставяне на услугите е една от причините за объркването им.

Експертите на МТСП разясниха, че е погрешно разбирането, че капацитетите на сега действащите консултативни услуги и услуги за дневна грижа са приравнени на броя на хората, които могат да ги ползват, на принципа: едно място - един потребител. Те изтъкнаха, че новият начин на дефиниране на социалните услуги ще премахне досегашната практика един човек да се води потребител на дневен център за 8 часа на ден, а всъщност да получава само рехабилитация за 1 час дневно. Така нареченото "място“ не означава, че услугата ще работи с един потребител, за който се осигурява финансиране, а показва с колко потребители може да работи услугата едновременно във всеки един момент. Ако условно казано има 2 "места“ за услугата терапия и рехабилитация и средната продължителност за тяхното ползване от 1 потребител е 1 час, то това означава, че 16 различни потребители могат да ползват социалната услуга терапия и рехабилитация в рамките на един пълен работен ден.

С цел недопускане на погрешно тълкуване на нормативната уредба, МТСП ще организира регулярни срещи с представители на общините и неправителствени организации – доставчици на социални услуги, с цел изясняване на всички въпроси, които възникват във връзка с прилагането на реформата в сектора. Министерството насърчава всички представители на местните власти и другите доставчици на социални услуги към активна комуникация, за да не се допуска неправилно прилагане на прилагане на нормативните актове за планирането на социалните услуги.