През изминалата 2022 година Министерството на туризма работи изключително активно за популяризирането на страната ни като дестинация на международния пазар. Усилията ни бяха насочени към компенсиране на негативните последици от актуалните геополитически и икономически предизвикателства, съобщиха от Министерството.

Наблюдаваше се положителна тенденция на активно възстановяване на сектора, като нивото на чуждестранните посещения и приходи се доближи до параметрите от предкризисната 2019 г. На редица пазари бяха отчетени съществени ръстове, като това бе валидно в особено голяма степен за съседните ни страни. Румъния, Турция и Гърция бяха страните, заемащи челни места по отношение на входящия туристопоток. Изключително голям беше интересът на туристите от някои държави от Централна Европа, които са традиционни за нашата страна.

Особено значим пример в този аспект е Полша, която трайно се установи като топ 5 от генериращите ни дестинации. Познаваемостта за България на полския пазар беше подкрепена от организираното в края на месец октомври 2022 г. промоционално мероприятие в четири полски града – Вроцлав, Катовице, Краков и Варшава, с цел установяване и разширяване на съществуващите контакти между представителите на държавната администрация и бизнеса. Същевременно, в рамките на годината на разменни начала бяха проведени 2 работни посещения на отговарящите за туризма високопоставени лица в България и Полша, което даде възможност да се дискутират множество съвместни инициативи и проекти.

Активността ни на полския пазар намери заслужено признание и в отличаването на г-н Николай Костов, аташе по туризъм в гр. Варшава, който попадна в класацията на стоте най-влиятелни личности в туризма в Полша за 2022 г. Годината ни донесе и още добри новини – България уверено започна да възвръща позициите си във Великобритания, като понастоящем британските туристи генерират значителна част от приходите в нашите зимни курорти. Важна предпоставка за това беше и ползотворното ни участие на едно от най-големите туристически изложения в света в началото на ноември 2022 г. – WTM Лондон, по време на което министър Илин Димитров проведе над 20 срещи с представители на държавните власти на приоритетни туристически партньори, както и с представители на туристически компании, туроператори, авиокомпании.

Партньорството на страната ни с утвърдените международни формати в туризма също доведе до много добри резултати. Най-важното признание без съмнение бе избирането на страната ни за домакин на 68-ата сесия на Регионална Комисия "Европа“ на СОТ, което ще се състои в периода 31 май – 2 юни 2023 г. в София. Това е една чудесна възможност България да представи богатите си възможности в туризма пред възможно най-високопоставена аудитория. Страната ни вече изяви амбицията си да има водеща роля при определянето на глобалните политики в сектора с кандидатурата си за членство в Изпълнителния съвет на СОТ за периода 2023 – 2027 г. През месецсептември на настоящата година страната ще домакинства и на 107-а среща на Борда на директорите на Европейската туристическа комисия – форум, който е отлична платформа за дискусия на маркетингови и други важни инициативи в туризма.

2023 също започна изключително активно в международен план. Министър Димитров осъществи работна визита в периода 8–15 януари 2023 г. на пазари с голям потенциал да генерират добавена стойност за отрасъла – Казахстан, Узбекистан и Киргизстан. Тези страни могат да са както значим генератор на туристически посещения, така и дават възможност за пълноценна обмяна и обучение на кадри и развитие на добри практики в сектора.

България се оказа първата дестинация, която министърът на туризма на Държавата Израел Хаим Кац посети след встъпването си в длъжност. По време на работната му визита ресорните министри на туризма на България и Израел подписаха споразумение за сътрудничество в туризма. Двете страни имаха възможност да разговарят и с представители на бизнеса, като предстои България да се рекламира още по-активно в Израел. Министър Кац беше впечатлен от отличните условия за туризъм, които предоставя един от най-реномираните ни курорти, а именно Банско. Знаковото посещение беше осъществено и в светлината на още една важна годишнина – 80 години от спасяването на българските евреи, факт, който беше отбелязан от госта с признателност и особено внимание.

И още един акцент – една от основните ни цели преззапочналата 2023 г. е възстановяването на интереса на немските туристи, силно повлиян в негативен аспект от военните действия в Украйна. Важна стъпка в тази насока е организирането на промоционалното събитие от типа "роудшоу" в някои от най-големите немски градове – Берлин, Лайпциг, Мюнхен, Франкфурт и Дюселдорф. Поредицата от проведените стотици бизнес срещи премина при изключителен интерес и със сигурност ще донесе добавена стойност и взаимна изгода за бизнеса тук и отвъд.