Нискотарифна авиокомпания остави без храна пътниците си в Букурещ вместо в София. Неприятната случка се разиграла в нощта срещу петък, 5-и май.

От летище Бранденбург в Берлин в четвъртък вечерта е трябвало да излети самолет със 100 души на борда. Тръгват с час и половина закъснение, но още по време на полета научават, че има проблем, тъй като не им позволяват да кацнат на летище София.

Полетът е пренасочен към Букурещ. Пътниците твърдят, че не са получили информация как ще се приберат. Часове по-късно научават, че единственият начин да стигнат до София, са автобусите Това споделят те пред NOVA.

"Първото право, което има пътникът, е правото на информация. По-сериозният проблем, за който ни разказват обаче, е, че не получават храна", категорична е Соня Спасова - директор на Европейския потребителски център.

Позицията на летище София обаче също е категорична -  през нощта, между 01:30 и 05:55 ч. е бил обявен ремонт на пистата, която не е ремонтирана от много дълги години.

" За това, разбира се, знаят всички компании по целия свят и знаят достатъчно рано", коментира директорът комуникации на "Летище София" Росен Бъчваров.

Повечето от пътниците са готови да търсят обезщетения за неприятния инцидент. "При разстояние до 1500 километра – компенсацията е 250 евро, до 3500 километра е 400 евро и над 3500 км компенсацията е 600 евро", обяснява Спасова.