Изкуственият интелект представлява технологична революция. Тя е полезна и би помогнала на човечеството в много отношения. Но тя крие и рискове. Затова е необходимо да се намери баланс между полезното и опасното, смята Корнелия Нинова, информират от пресцентъра на левицата.

"Едно последно изследване показва, че в близките 5-6 години ще има огромен скок в развитието на изкуствения интелект, в резултат на което 3 млрд. души в света ще загубят работата си. 3 млрд. от 8 млрд. население на човечеството на планетата. В професионалните среди се появи нов термин - технологична безработица.

Новите технологии обхващат всички сфери на обществения живот и всички видове полагане на труд. Все още много хора не разбират какво ни очаква", смята лидерът на БСП.

"Учените и ангажираните с тази тема смятат, че хората, които ще загубят работни места, трябва да се преквалифицират и да си намерят друга работа. Но в същото време и поставят въпрос колко време ще отнеме това. Ако това отнеме няколко години, а ако отнеме десетилетия, защото става дума за 3 млрд. души? Изкуственият интелект се развива буквално в скоростта на месеци и години. Докато се преквалифицират, какво правим с тези хора, каква работа им се осигурява? А ако сферата, в която се преквалифицират също бъде поставена в един момент на тази високотехнологична революция, отново ли трябва да се преквалифицира? Стои въпросът за базовия доход, който е дискусионен засега – нито една държава все още не е осигурила такъв базов доход на хората, които ще изпаднат в безработица в следствие на технологичната революция.

Следващата стъпка в развитието на тази технология е изкуственият интелект да развие мисловен процес. Не просто да реагира на база на статистически данни, а стъпвайки на тях, да мисли и да взима самостоятелни решения. Не случайно Г7, Китай , САЩ вече се обявиха за правила и регулации", допълва тя.

Нинова напочня, че ЕК работи по този въпрос от 2018 г.: "Вече разполагаме с Регламент от около 118 страници. Първо, да има обща правна рамка за Европа, защото проблемът с изкуствения интелект е трансграничен проблем. Всяка държава може да има и национално законодателство, но трябва да имаме обща правна рамка в ЕС".

По думите й, регламентът класифицира технологиите на забранени за въвеждане в ЕС, на високорискови и на абсолютно допустими без никакъв риск, които могат да помогнат на хората в сферите на обществения живот. Създават се още изисквания

към производителя на изкуствен интелект, към доставчика, към разпространителя, както и изисквания и правила на ползвателя на изкуствения интелект, стандарти и регистрация на технологията.

Създава се европейски съвет по изкуствен интелект, който да контролира тази дейност, а всички държави трябва да имат и национални органи. Залагат се изисквания за поверителност и санкции и се предвиждат наказания за нарушителите на тези строги правила – като най-малкото е 30 млн. евро, а най-голямото е 6% от годишния оборот на фирмата, която го прави.

"Знам, че всичко това все още звучи далечно и неразбираемо за много хора. Тъй като отдавна се занимавам с тази тема, съм срещала всякакви реакции. От недоверие до подигравки. Знам, че са ни затиснали ежедневни грижи и тревоги. Но трябва да отделим малко време и да погледнем в бъдещето. То не е далечно. То е съвсем близко и ние можем отсега да гарантираме, че ще е добро за човечеството", смята Нинова, като добавя:

"Скоро Илън Мъск отправи "писмо до човечеството" и казва, че изкуственият интелект може да ни победи, включително и това, което той самият създава. Това писмо е подписано от над 1000 водещи експерти и предприемачи. В него те искат 6-месечен мораториум върху развитието на високите технологии и изкуствен интелект. Според мен 6 месеца са абсолютно недостатъчни, защото ЕК работи по тази тема от 2018 година и още не сме готови. Сега сме 2023 г. - 5 години, а големите гиганти казват "Спрете ни за 6 месеца".