Пред този парламент стоят много неотложни задачи, но вие сте съгласни, че най-важната от тях е съставяне на редовно правителство, което да поеме отговорност за управлението на страната. БСП е партия с дългогодишни традиции и опит и в парламентаризма, и в управлението на страната и те могат могат да бъдат особено полезни в тази сложна ситуация. Това каза президентът Румен Радев по време на консултациите с "БСП за България", предаде репортер на Агенция "Фокус".

"За нас има три важни задачи в този парламент. Първо, приемане на бюджет, който да има социална насоченост и да гарантираме на хората повишаване на доходите, а на икономиката - стабилност. Второ, приемане на законите по Плана за възстановяване и устойчивост. Трето, надяваме се успешни разговори за съставяне на редовно правителство и работа на парламента. Смятаме, че времето, което ни дадохте за преговори на парламентарно представените партии, поне засега е загубено. Няма резултат от преговорите за съставяне на правителство", коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова.

По думите и докато продължават разговорите е изключително важно да се приеме бюджетът. Тя поясни, че те държат на социалния пакет.

"Сериозни разговори все още не се водят. Първата политическа сила демонстрира една непоследователност в посланията - кабинет на малцинството, подкрепа на втория мандат без участие или пък експертен кабинет с третия мандат. Това време вместо да се използва за разговори между първата и втората сила доведе до още по-голямо напрежение между тях. Ние смятаме, че реални разговори и срещи ще започнат след връчването на първия мандат. Колкото по-бързо това се случи, толкова по-реална е възможността да започнем сериозни разговори", изтъкна Нинова.

Радев отговори, че не мисли, че времето, дадено за диалог, е загубено време. 

"Аз съм длъжен да мисля и за най-тежкия вариант - ако отидем на предсрочни избори кога да бъдат те и какви закони да се приемат, ако времето е много малко за работа на този парламент", обърна внимание президентът.