"Трябва да пазим историята и паметта за нея жива. Децата ни да я учат такава, каквато е, а не пренаписана. Нито един паметник не трябва да се премахва. Когато десните либерали нямат визия за бъдещето, винаги се връщат към миналото", това е позицията на лидера на БСп, организатор на протеста в защита на Паметника на Съветската армия в София, информира пресцентърът на левицата.

"Ние предлагаме развитие на България и благоденствие на народа. Те сеят разделение и омраза между българите", каза тя на протеста.

Слово произнесе и Борислав Гуцанов, организационен секретар на БСП: "Тук сме пред един от символите на свободата на съвременна България – Паметника на Съветската армия. Един от символите, който показа пътя на съвременна Европа, защото тези войници, които загинаха за свободата на България, за свободата на Европа, се прегърнаха на бреговете на Елба със Съюзниците от Великобритания и САЩ. Тези евроатлантици забравиха ли, че 50 милиона загинаха по време на кръвопролитната Втора световна война? Или именно заради това искат да унищожат Паметника на Съветската армия, за да бъде забравена историята? Да бъде забравено, че именно животът на тези 50 милиона души гарантира съвременния мирен свят?".