Днес е празник, с който можем всички да се гордеем. Съединението отразява исторически факт, който променя съдбата на България и символ, който показва как България може да се развива.Най-големите победи могат да бъдат постигнати и по мирен начин, чрез дипломация и съюзници. Това заяви премиерът Николай Денков, който взе участие в честването на 138-ата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия пред мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг, предаде репортер на “Фокус".

"Има няколко исторически урока, които трябва да помним. Първият е, че най-големите победи могат да бъдат постигнати и по мирен начин. Ако използваме по правилен начин методите на дипломацията и намерим съюзници, можем да постигнем целите си. Също така, ако знаем за какво се борим и имаме обща цел. Дори и тогава може би ще се наложи да защитаваме дори и с кръв това, което сме постигнали. Българското Съединение нямаше да бъде успешно, ако армията не бе могла да отблъсне агресора. Когато искаме да се обединим, трябва да дефинираме общите си цели, които ни водят напред, а не да копнеем за минало, което никога няма да се върне. Нашият национален идеал не съответства на интересите на чуждите държави", заключи премиерът.

На събитието присъстват още министърът на отбраната Тодор Тагарев, депутати сред които Христо Гаджев, Георг Георгиев, Деница Сачева, кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на СОС Георги Георгиев и известният български боксьор Кубрат Пулев

В програмата за празничното честване на годишнината участва и Националната гвардейска част, вокалната формация "Български гласове" с диригент Йосиф Герджиков, както и актрисата Силвия Лулчева.