Ще бъда безкомпромисен, когато виждам нелоялни практики от страна на бизнеса. Това каза служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на пресконференция от Министерски съвет във връзка с резултатите от анализ на развитието на цените на основни хранителни продукти и предприетите към момента действия от страна на институциите по темата, предаде репортер на "Фокус". 

"Чухме гледната точка на всички участващи и именно за това сформирахме това звено, зад можем ние от наша страна да набавим информация и да видим каква е реалната ситуация. При разговорите всички прехвърлят вината към другите. Всички са наясно, че има проблем, всички са признават, че цените са несъразмерно високи, всички признават, че след стъпването на служебния кабинет са паднали цените на енргоресурсите, горивата, разходите за транспорт, толтаксите не бяха увеличения. Серия от причини цените да спадат, а те, напротив, растат. Всички казват, че проблеми има, но той е в другия", каза той. 

"Тези проверки ни помогнаха да погледнем картината отвъд всички неща. Постарали сме се да влезем много по-надълбоко, за да определим определени практики, независимо дали на този етап са законни или пък неправилни.

Констатирахме, че интензивното вдигнае на цените съвпада с войната в Украйна. Относително стабилни са цените в последните два-три месеца. Пиковете са 26.1% през ноември, като през последните два месеца се наблюдаване на свиване на инфлацията на 24.5%", добави служебният министър на земеделието Явор Гечев.