"През август миналата година прогнозите бяха за много тежка зима и за пик на инфлацията през лятото на 2023 г. Но сега има спад при брутния вътрешен продукт още през четвъртото тримесечие на миналата година. От ноември месец насам вече 4 месеца инфлацията спада. Очаквам да се усети скоро и при крайните цени.“

Това коментира служебният министър на икономиката Никола Стоянов в ефира на bTV.

"Знам и хората са прави и така да не го усещат по джобовете си. Спадът на инфлацията не е в такива размери, в които ни се иска, но сега има много позитивен тренд. Февруари месец цените на производителя спадат много сериозно. Инфлацията на производителя е само 8,9%. Наистина очаквам в момента и с по-сериозно да спада инфлацията на крайните цени“, добави той.

Стоянов коментира и новия сайт за храните.

"Идеята на този сайт не е на него да търсите къде да отидете да пазарувате на ниски цени. Идеите и функциите на този сайт са няколко - от една страна се събира цялата информация, която институциите събират. Това са на агенция "Митници“, Стокови борси и тържища, Министерство на земеделието по отношение на средните цени на дребно. От друга страна там даваме възможност и на веригите с над 30 милиона оборот за миналата година да предоставят вече своите най-ниски, но без промоции цени“, добави той.

Според Стоянов има се вижда рязко намаление на цените на едро.

"Ще можем да видим от следващата седмица ще последва ли най-накрая и на дребно по осезателно, тъй като за момента определено виждам едно задържане на цените. Повече промоции последните месеци, откакто правителството постави темата пред обществеността. Ние се стремите към крайно трайно намаление не към резултата задържане на цените“, обясни служебният министър на икономиката.