"Посещението в България на Джим О'Браян - ръководител на Офиса за санкции в Държавния департамент на САЩ, е знак, че работата, която трябва да свършим по установяване на върховенството на закона и провеждане на всеобхватна съдебна реформа, трябва да се случи", коментира в ефира на БНТ Никола Минчев от "Продължаваме Промяната".

Той подчерта, че предходните санкции по "Магнитски" не са произвели нужния ефект.

Въпреки тези два поредни списъка това, което трябва да направим, защото е важно за развитието на страната, не го направихме – качествената съдебна реформа, каза Минчев.

"Продължаваме Промяната" и "Демократична България" имахме волята да се случи антикорупционното законодателство и законопроектите, свързани със съдебната реформа. Липсата на политическа воля дойде от други парламентарни групи", обясни Никола Минчев.

И допълни, че сходен на Крум Зарков законопроект, предвиждащ изменения в Наказателно-процесуалния кодекс, е бил внесен от "Демократична България" още в първия ден на миналото Народно събрание.

Но разглеждането беше забавено максимално във времето, подчерта Минчев. И изрази надежда да има мнозинство, за да може законопроектът да бъде приет.

По думите му целта на коалицията на "Продължаваме Промяната" и "Демократична България" е да бъдат първа политическа сила.