С номинацията на на г-н Габровски политическа партия ГЕРБ направиха изненада. Дадоха ясен сигнал, че когато издигаш неврохирург за премиер, това означава, че държавата ни е в реанимация и има нужда от специалист, който да събере държавата и хората. Това каза в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ политическият пиар и анализатор Нидал Алгафари. 

По думите му човек, който може да управлява институция като "Пирогов“ и когато трябва да взима решения, без да знае какво е минираното поле, е логично да може да работа в такова напрежение.

"Кабинетът ще бъде във вариант на много близки фигури с представителите на няколко парламентарни групи, които ще бъдат предложени. Ще се търси консенсусен вариант, за да може да работи правителството. Когато направят такъв кабинет, след това ГЕРБ не могат да бъдат хулени, че не са се опитали да направят нещо добро за държавата“, посочи Алгафари.

Мнението му е, че първият им вариант е да привлекат хората, защото по-голямата част от тях искат да има редовно правителство. "Освен към "Да, България“, ГЕРБ подадоха много ясно ръка и към БСП, защото с тази хартиена бюлетина, това беше голям жест към тях“, заяви анализаторът.

"Най-добрият вариант за държавата е БСП, ГЕРБ и ДПС, защото винаги при тези партии има едно вътрешно напрежение, което би могло да им помогне. Не смятам нито, че БСП са леви, нито ГЕРБ са десни. И едните, и другите са достатъчно национално отговорни“, допълни политическият пиар.

"Ако съм на мястото на нидерландския, шведския или който и да е лидер, когато чуя, че един президент казва, че сме затънали в корупция или че границата ни се е разпаднала, не може да се сърдим на европейските лидери, а трябва да търсим грешките при нас", добави Алгафари.