Днес Негово високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан навършва 47 г.. Той е роден на 8 март 1976 г. в гр. Казанлък. Завършва средно музикално образование през 1995 г. в родния си град. Приема монашество на 1 септември 1996 г. в Рилския манастир от Драговитийския епископ Йоан, с духовен старец Старозагорски митрополит Панкратий. Ръкоположен е за йеродякон на 08 септември 1996 г. в гр. Павел Баня, за йеромонах на 14 септември 1996 г. в храм "Св. Николай", гр. Стара Загора.

От месец октомври 1996 г. до края на 1998 г. изпълнява послушанието ефимерий в Казанлъшкия манастир "Св. Богородица". Паралелно завършва двугодишния курс на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски". Следва прехвърляне в клира на Врачанска епархия като игумен на Тържишкия /Струпецкия/ манастир "Св. прор. Илия". Именно тук, под ръководството на блаженопочиналия и приснопаметен Врачански митрополит Калиник, отец Киприан се развива като духовник.

От 2000 г. е назначен за протосингел на Врачанска света митрополия.

По време на следването му в Богословския факултет при СУ "Св. Климент Охридски" и по решение на Св. Синод е възведен в архимандритско достойнство на 31 август 2003 г. Изпълнявал е различни длъжности във Врачанска епархия.

През февруари 2006 г. по решение на Св. Синод е изпратен на послушание като протосингел на епархията на САЩ, Канада и Австралия. Тази длъжност изпълнява до 01 август 2007 г., когато е назначен за протосингел на Врачанска митрополия.

По предложение на Дядо Калиник и с решение на Св. Синод е хиротонисан за епископ с титлата "Траянополски" на 03 март 2008 г. в катедралния храм в гр. Враца и назначен за викарий на Врачанския митрополит. Тази длъжност той изпълнява до избирането му за Старозагорски митрополит на 11 декември 2016 г. от Св. Синод на Българската православна църква.

Старозагорският митрополит Киприан е носител на църковни отличия и множество музикални награди.

Никола ПЕТКОВ