Не мога да кажа дали в момента в Черно море плуват мини, но това е една от задачите ни – да ги наблюдаваме. Това заяви министърът на околната среда и водите Юлиян Попов в bTV, който беше част от официалната българска делегация в Украйна.

"Войната в Украйна е въпрос на сигурност в цяла Европа и тя има много измерения. Моето участие в делегацията беше свързано с това България, заедно с Германия и Финландия, да бъде ко-лидер на екологичното възстановяване и поддържането на екологична сигурност в Украйна. Най-малкото ние делим Черно море с тази държава, а знаете какво стана миналата година“, поясни той.

Министър Юлиан Попов поясни, че ангажиментите ни са експертни, политически и координационни. "Екологичните щети са огромни. Те не са само национални, те са международни“, поясни той.

От думите му стана ясно, че Украйна има служба, която "изчислява в ход всички щети нанесени на околната среда“. "Практически това е първата война в света, която се осчетоводява в реално време. Това е много интересен феномен. Изчислени са щети за стотици милиарди“, каза още той.

Юлиан Попов обясни, че най-голямата щета на околната среда е нанесена при взривяването на язовир "Нова Каховка“. Според него е трудно да се прецени дали съоръжението трябва да се възстанови такова, каквото беше преди месеци, или трябва да се премине към друг тип възстановяване.

"Министерството на околната среда на Украйна е малко като ведомство, но към него работят много хора. Ето защо те отчитат голям брой жертви“, каза още министърът.