На 14 февруари от 14.00 ч. в Зала "Тържествена на Централния военен клуб Информационният център на Министерството на отбраната, под чиято шапка са военните медии – вестник "Българска армия“, Военния телевизионен канал и информационния сайт armymedia.bg., ще отбележат своя професионален празник, съобщиха от Министерството.

Преди 131 години на 14 февруари 1892 г. излиза първият брой на вестник "Военни известия", който се явява и първият ведомствен военен вестник в България. След Първата световна война военното министерство променя заглавието на вестника, което става "Народна отбрана“, а след Втората световна война продължава да излиза като "Народна войска“. През 50-те години на 20-и век изданието е "Народна армия“, а в началото на 90-те – "Българска армия“.

Според изследователи това е най-старият институционален военен вестник в Европа, а в света по-стар е само американският вестник "Звезди и нашивки“ ("Stars and Stripes“), който започва да се печата по време на Гражданската война (1861-1865 г.), но в историята му има големи прекъсвания, докато българското военно издание никога не е спирало.

Неговата функция винаги е била една и съща – да отразява и популяризира българското военно дело, да защитава честта и достойнството на българския воин. На военния вестник са сътрудничили най-големите класици на българската литература като Иван Вазов, Кирил Христов, Антон Страшимиров, Елин Пелин, Йордан Йовков, Георги Райчев, Теодор Траянов, Ламар, Николай Райнов, Павел Вежинов, Веселин Ханчев, Радой Ралин и много други изтъкнати автори.

През 1948 г. с Указ № 16 на НС на НРБ и ПМС № 7 вестникът е отличен с почетен орден за особени заслуги по време на Отечествената война на България за мобилизиране на бойния дух на армията. През 2004 г. за 60-годишнината от излизането на първия брой на в. "Народна войска“ е награден от тогавашния държавен глава Георги Първанов с "Почетен знак на президента“. Така той се явява първото българско периодично издание, което е удостоено с това високо отличие. 

Военният телевизионен канал стартира на 7 януари 2003 г. Първоначално програмата се излъчва от гр. Шумен и е с продължителност 4 часа дневно. От 1 март 2004 г. ВТК вече се излъчва от София и е с 24-часова програма. За разпространение на телевизионната си програма има

сключени договори с над 70 кабелни оператора. Разпространява се и чрез сателит на територията на страната, Балканския полуостров и цяла Европа. Чрез интернет и сателит програмата на ВТК е достъпна в повече от 200 държави по света.

Днес военните печатни и електронни медии са под шапката на Информационния център на Министерството на отбраната, където са интегрирани и оnline в общата си интернет платформа в информационния сайт на центъра - armymedia.bg.