Агенция "Митници" бе домакин на оперативен семинар за борба с фалшивите и незаконни продукти за растителна защита, информират от Агенцията.

В периода 3-6.04.2023 г. Агенция "Митници" бе домакин на оперативен семинар за борба с фалшивите и незаконни продукти за растителна защита.

Лектори на семинара, организиран от Асоциация Растителнозащитна Индустрия България (АРИБ), бяха водещи чуждестранни експерти в областта на разработването на иновативни и устойчиви технологии за растителна защита. Над 50 митнически служители преминаха през лекционен и практически курс на обучение в Националния учебен център в София, в ТД Митница Варна, както и на МП Капитан Андреево.

Семинарът в София беше открит от заместник-директора на Агенция "Митници“ г-н Пламен Павлов, който подчерта значимостта на обучението за служителите, ангажирани в митническия контрол на външните граници на ЕС. Той приветства инициативата, която е пример за добро взаимодействие с неправителствения и частния сектор в полза на околната среда, здравето и сигурността на българските и европейските граждани.

Представителите на АРИБ, FMC и Syngenta подчертаха щетите, които незаконните пестициди могат да имат върху здравето на земеделските производители, отглежданите култури, околната среда и вредите за националната икономика, както и значението на сътрудничеството между компетентните власти и частния сектор, за да бъдат действията срещу нелегалните продукти по-ефективни.

Анализ на риска, нови техники за целеви проверки и разграничаване на истински от фалшиви пестициди, конкретни последователни стъпки при съмнение за незаконни пратки бяха част от темите на презентациите, представени на семинара с практическа насоченост за противодействие срещу нелегалните продукти за растителна защита.

Митническите служители, взели участие в оперативния семинар, получиха сертификат от организаторите, които останаха впечатлени от активното отношение и ползотворните дискусии във връзка със споделените практики как с по-малко усилия да се осъществява по-ефективен контрол.

Обменът на информация с митническите служители подпомага ефективните действия за предотвратяване на вноса на нелегални пестициди още на границата. Активното обучение и прилагането на актуални знания и умения в практиката спомага за справяне с нарастващия проблем с разпространението им в България и Европа. Това също така ще допринесе за постигане на целите на Зелената сделка на ЕС и стратегията "От фермата до трапезата“ чрез възпрепятстване навлизането на незаконни пестициди на територията на ЕС, стана ясно още по време на семинара.