Националното бюро за правна помощ (НБПП) е един от най-важните органи в държавата, защото чрез него българската държава и адвокатура осъществяват достъпа до правосъдие на уязвимите групи.

Това заяви новоизбраният председател на бюрото Наталия Илиева по време на официална церемония по встъпване в длъжност на новото ръководство, избрано с решение на Министерския съвет на 15 март .т.г.

Дейността на НБПП трябва да е широко разпознаваема сред гражданите, така че хората, които имат нужда от правна помощ, да могат да се ползват от нея, каза министърът на правосъдието Крум Зарков.

Той припомни, че са направени важни промени в Закона за правна помощ. "Правната помощ трябва да се разшири, както по отношение на страните с методи за разширяване на спорове извън съдебна зала, така и за отношенията на гражданите с администрацията, които стават все по-сложни и конфликтни.“

Заместник-председателят на бюрото Лилия Симеонова заяви, че ще работи за това НБПП да бъде все повече припознавано от обществото като орган за осигуряване и гарантиране на достъпа до правосъдие на всеки гражданин.

На церемонията днес присъстваха още заместник-министрите на правосъдието Мария Павлова и Емил Дечев, зам.-омбудсманът Елена Чернева, която е и бивш председател на бюрото, както и Вася Илиева - председател до 2012 г.