Депутатът от "Продължаваме Промяната-Демократична България" Настимир Ананиев обяви в ефира на NOVA какви промени се предвиждат срещу войната по пътищата. Една от тях е шофьорите, които отказват тест за дрога и алкохол, да бъдат съдени. 

"Срещнах се с министър Стоянов. В момента проверяваме какви тестове се използват в Европа, за да вземем пример от тях. В Холандия, например, където марихуаната е легализирана, се използват акуратни тестове. Когато говорим за пътна безопасност, се сблъскваме с много корупционни модели. Всъщност в България корупцията убива на пътя. Спомняте си случая с Георги Семерджиев, който помете две жени в центъра на София. Той е рецидивист с множество катастрофи. Трябва да има законодателство и правила", подчерта Ананиев.

Ананиев обясни, че се мисли и по възможността първата година младите шофьори да нямат право да карат мощни коли, както и да се кара с по-малко точки. 

"13% от всички ПТП-та се правят от млади шофьори, но те скачат драстично в нощните часове. Много от автошколите не обучават на тъмно. Взимате книжка, излизате с приятели и какво става – катастрофа“, каза той.

Затова се мисли и за забрана за шофиране на младите водачи между 22.00 и 06.00 ч. "Изключение може да се направи, ако има придружител – човек със стаж зад волана“, обясни той.

По думите му всеки спасен живот е една победа.