Двустранната българо-полска среща на експертите в туризма е поредната съвместна инициатива на двете страни, която позволява размяната на опит и идеи за развитие на сектора в двете държави, съобщиха от Министерството на туризма. При откриването ѝ заместник-министър Ирена Георгиева благодари за готовността на полската страна да развива сътрудничеството си с България в областта на туризма.

Сред обсъдените теми попаднаха въпроси, свързани с Програмата за туристически ваучери; програмата за финансиране на общини, които развиват здравен туризъм; гаранционния фонд и опита на полската страна в промотирането и развитието на културния туризъм. Обект на дискусията станаха и политики, свързани с подробности относно държавната помощ, насочена към туроператорите, които осигуряват входящ туризъм по време на COVID пандемията. Мярка, която възстанови организираните пакети към нашите курорти до 86%, отчетоха експертите от Министерството на туризма.

Заместник-министър Ирена Георгиева подчерта, че Полша е важен партньор за страната ни. Полските туристи пътуват организирано за своите летни почивки в България от над 70 години и са желани и добре приети гости. "През 2022 г. над 380 хиляди полски граждани посетиха България с цел туризъм, а летищата във Варна и Бургас отчетоха 501 хил. пристигнали пътници от Полша", отбеляза заместник-министър Георгиева пред експертите. По думите ѝ тези данни показват нестихващ интерес на полските туристи към морски почивки в България и възможности за развитие и на други форми на туризъм като балнеология и СПА, исторически и културен, зимен и други форми на туризъм.

"Важно е да подчертаем, че туризмът е от изключително значение не само за икономиката, но и за осъществяване и утвърждаване на връзки между нашите народи и култури. Традиционно България е място, което много поляци предпочитат за своята почивка", заяви от своя страна Анджей Гут-Мостови.

Припомняме, че сериозна стъпка в посока развитие на двустранните отношения беше подписаният през 2021 г. Меморандум за разбирателство в областта на туризма между Министерството на туризма на Република България и Министерството на икономическото развитие и технологиите на Република Полша. През същата година Министерството на туризма разкри свое представителство при посолството ни във Варшава, което допълнително спомогна за задълбочаване на контактите и за провеждането на две посещения на ниво министър през 2022 г., придружени от бизнес форуми, както и организиране и провеждане на първо пътуване на българска бизнес делегация в Полша през есента на миналата година, което премина при много голям успех и взаимен интерес.