Случи се чудо - на фона на непрекъснато растящи такси една от банките в България обяви "нулева ставка" за една от услугите си.

Пощенска банка е решила да премахне временно таксата за внасяне на левове по лични сметки  - в рамките на 3-месечна кампания "за подкрепа на подготовката на България за членство в еврозоната", се посочва на сайта й. 

Кампанията вече тече - започнала е на 1 април и ще продължи до 1 юли. Всеки гражданин, който държи левове в "бурканбанк", ще може да ги внесе по своя сметка, без да дължи никаква такса. "Промоцията" се отнася само за банкноти, не и за монети.  

Парите могат да се внесат на каса в офис, чрез банкомат или на някой от терминалите за самообслужване на Пощенска банка. При ползването на АТМ или терминал се прилагат максималните дневни лимити за съответния канал. Ако човек иска да внесе голяма сума наведнъж, трябва да отиде в банков клон, където "тавани" няма.

Но ако става дума за повече от 100 000 лв., необходимо е да се подаде писмена заявка до банката поне 3 работни дни предварително. И без такова предупреждение сумата ще бъде приета, но с начисляване на обичайната такса. В момента тарифата на Пощенска банка предлага много видове сметки и комплексни планове, при които таксите за приемане на кеш на гише варират значително, но често са над 3 лева, като могат да достигнат и 300 лв. за по-едри суми.

От банката не го отбелязват, но при внасяне на големи суми в брой са задължени да докладват на финансовото разузнаване по силата на Закона за мерките срещу изпирането на пари, което да провери източника на средствата.    

Идеята

От Пощенска банка обясняват смисъла на кампанията така:

"В 3-месечния период  всеки клиент може да внесе левовите си банкноти, които държи в брой при себе си, без такса, по левовата си сметка в банката, с цел впоследствие при въвеждане на еврото в България да се улесни планираното автоматично и безплатно превалутиране на левовите сметки в евро."

Датата на влизане на България в еврозоната не е известна и не се разбира защо банката прави кампанията си точно сега. Не става ясно и защо "гратисът" е само за 3 месеца, пише Sega.bg.