Настроението в Министерство на културата е много тревожност, малко хаос и несигурност за бъдещето. Това идва от едно перманентно недофинансиране през последните 30 години, което по никакъв начин не се променя, за съжаление, и също така от един непрекъснато изчезващ стандарт за нормален живот на хората на културата. И естествено, повечето хора на културата в България, без значение дали са от държавния, общински или от независимия сектор, обвиняват в това Министерство на културата, съответно Министерство на културата – вътре в него не работят идиоти, това са хора, които се притесняват от всичко това, които се опитват нещо да направят, но много често се оказват с вързани ръце. Това каза в "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" министърът на културата Найден Тодоров

По думите му процентът от бюджета се определя от доброто настроение на политиците или липсата на такова.

"Защото ако си спомним, когато бяха преговорите за съставяне на четворната коалиция преди една година и половина, се говореше за достигане на 1% от държавния бюджет за култура. Това, разбира се, не се случи. Честно казано, ако се беше случило в толкова бърз темп, веднага, щеше да стане и по-лошо, защото структурата, инфраструктурата в културата в България в момента не е готова чисто административно да се справи с това – нека да сме честни. В същото време обаче липсата на пари е поголовна. И това, което се случи, след като се случи и правителството, беше, че прогнозният процент за култура на България от същите тези хора, които обясняваха, че трябва да се вдигне до 1%, падна от 0,6 на 0,4%", каза още Тодоров. 

И допълни, че причините за това не са една и две и те не са свързани със зложелателство, но въпреки това, аз смятам, че докато този процент не достигне заветния 1% - в смисъл, това е наистина смешно, да се борим за 1%, нещата в културата в България няма да потръгнат, и няма да потръгнат не заради друго, а защото хората няма да искат да се занимават с култура, тъй като тя е лошо платена.