Мога да откроя четири важни промени в Конституцията. На първо място - истински независим съд, ефективна и отчетна прокуратура, по-голям достъп до конституционно правосъдие на обикновените граждани и гарантирането на действащ парламент при предсрочни избори. Това каза депутатът от ПП-ДБ и бивш правосъден министър Надежда Йорданова в NOVA.

Имаше спор дали президентът трябва да бъде изваден от процедурата за назначаване председателите на ВАС, ВКС и главния прокурор. Имаше критики в тази посока, но моето усещане е, че ще има консенсус и да се запази сегашното положение, обясни още тя. 

Новият главен прокурор ще има далеч по-малко функции и няма да бъде началник на всички прокурори, което е изключително важно. Наличието на по-голяма обществена квота означава по-голям обществен контрол, каза още тя. Обществената квота пък ще се предлага от парламента, но те щели да бъдат професионалисти, а не политически обвързани. Ще продължа да настоявам това да не се случва като котки в чувал, т.е. - ти имаш една бройка и трябва да я подкрепим, каза още тя.

И обясни, че ротационният премиер през март ще е Мария Габриел и друг вариант не е обсъждан. Всичко друго приемам за Коледни закачки, каза още тя по повод думите на Радомир Чолаков, че министър-председател трябва да бъде Бойко Борисов, а вицепремиер трябва да бъде Асен Василев или Кирил Петков и ако трябва да има по-широка база на управлението, вицепремиер трябва да бъде Делян Пеевски. Важните въпроси в следващите две седмици са бюджетът и промените в конституцията, категорична беше тя.