Дебатът ще бъде сложен. Имаме своите опасения КПКОНПИ да не се превърне отново в "бухалка " на власта. По наша оценка в законопроекта не се съдържат достатъчно гаранции за засегнатите физически и юридически лица. Това каза депутатът от "Демократична България“ Надежда Йорданова в ефира на bTV.

Обществото трябва да приеме, че успешна борба с корупцията е невъзможна без реформирана прокуратура. Прокуратурата е тази, която трябва да повдига обвинения. Без влезли в сила осъдителни присъди, ние не можем да говорим, че има успешна борба с престъпността. А за да имаме осъдителни присъди, трябва да има внесени обвинителни актове след качествено разследване. Когато обаче се стигне до повдигане на обвинения на тези, които бъркат най-дълбоко в джобовете ни, прокуратурата си измисля всякакви оправдания, подчерта Йорданова.

Ще водим дебат с главния прокурор по конкретни законодателни инициативи във формата, уреден в Конституцията – в определен период от време той трябва да отговаря на депутатски въпроси в парламента. Това е уреденият формат, при който трябва да има ясен резултат, посочи депутатът от ДБ.

По думите ѝ трябва да започне широк обществен дебат в рамките на правната комисия за реформа в прокуратурата, ограничаване на властта на главния прокурор и създаване на ефективен контрол над обвинител №1. Според нея трябва да има дебат и за промени в Конституцията.

ДБ ще търси широк консенсус в парламента по важните закнопроекти, особено по Плана за възстановяване, войната в Украйна и подобряване на бизнес климата. Казахме ясно, че трябва да има редовно правителство, но не можем да подкрепим правителство с първия мандат на ГЕРБ. Ще изчакаме да видим какво ще предложат ПП с втория мандат. Ако третият мандат дойде при ДБ, ще направим всичко възможно за търсене на формула, коментира Надежда Йорданова.

Притеснявам се, че като че ли ГЕРБ разчитат, че няма да има правителство с първия мандат, защото на първото заседание на правната комисия е включен законопроект за връщане на хартиената бюлетина, което е податка към т.нар. коалиция на хартиената бюлетина, която може да направи опит за съставяне на правителство с третия мандат. Създава се впечатление, че в парламента има мнозинство, което иска да се върнем назад. Това не е добре за българската демокрация, каза още Йорданова.